Az alga, napjainkban egyik úttörő „superfood”-ja, mely egyre nagyobb társadalmi réteget ér el pozitív élettani hatásaival, valamint immunerősítő, gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő tulajdonságaival. Olvasson tovább és tudja meg milyen esszenciális tápanyagokhoz, ásványi anyagokhoz juthat hozzá az egyes édesvízi vagy sósvízi algákkal.
Jó tudni
A C-vitamin létezése az 1930-as években ugyan már körvonalazódott a világban, a megoldandó problémát viszont az okozta, hogy sokáig nem sikerült meghatározni a vitamin pontos kémiai szerkezetét. Ekkor jött Szent-Györgyi Albert és a szegedi paprika.
A shea vaj származását tekintve egy közép-afrikai fa fajta, a karitéfa terméséből készül. A karitéfa akár 200 évig is képes termést hozni, azonban első terméseit csak 20 éves kora körül hozza. Termései csonthéjasok és küllemben kissé a szilvára hasonlítanak, ezenfelül egy-egy leszüretelt termés zsírtartalma elérheti akár a 60-70%-ot is. A shea vaj tradicionálisan hidegsajtolással készül, melynek során a gyümölcs jelentős A-, E- és F-vitamin tartalmát képesek megőrizni, és gyakorlatilag teljesen vegyszermentes marad, hiszen nincs szükség semmilyen kémiai kivonási folyamatra.
A C-vitamin egy igazi Jolly Joker mind az étrend-kiegészítők, mind pedig a bőrápolás terén, így nem is csoda, hogy számos népszerű márka már beillesztette kozmetikai termékösszetételeibe. A vitaminhoz hozzájuthatunk gyümölcsök, zöldségek, de akár étrend-kiegészítők formájában is, azonban, ha célzottan a bőrünk állapotát szeretnénk javítani vele, akkor a szakemberek szerint érdemes kozmetikumok formájában beépítenünk bőrápolási rutinunkba. A repertoár igen széles így válogathatunk akár nappali/éjszakai krémek, szérumok, arctisztítók vagy akár maszkok tárházából is.
Erős immunrendszer - mit tehetünk?
Az egészséges és változatos táplálkozás mellett az őszi és téli időszakokban szükségünk lehet vitaminokra, és ásványi anyagokra, hogy elkerüljük a megfázás kínzó tüneteit.
A magyar családok házi patikájának legtöbbet használt szereplője a C-vitamin. Ha filmet forgatnánk, Szent-Györgyi Albertet kérnénk fel rendezőnek, hiszen a legtöbbet a szegedi Professzor tudott a vitaminról. A Nobel-díjas kutató idősebb korában is képes volt szaltót ugrani, amikor a legtöbb idős ember már döcögve közlekedik és többnyire a betegségeiről beszél. Mégis miben rejlett a Professzor hosszú, aktív életének titka?
A hosszú, egészséges élet mindannyiunk alapvető célja. Környezetünk jelentős mértékben képes befolyásolni a bennünk zajló biológiai folyamatokat. Amikor egészséges és kiegyensúlyozott életmódot folytatunk, pontosan ezen biológiai folyamatok optimális működését biztosítjuk. Tudta, hogy a C-vitamin élettani folyamatokban játszik szerepet?
A C-vitamin létezése az 1930-as években ugyan már körvonalazódott a világban, a megoldandó problémát viszont az okozta, hogy sokáig nem sikerült meghatározni a vitamin pontos kémiai szerkezetét. Ekkor jött Szent-Györgyi Albert és a szegedi paprika.
Az egészséges és változatos táplálkozás mellett az őszi és téli időszakokban szükségünk lehet vitaminokra, és ásványi anyagokra, hogy elkerüljük a megfázás kínzó tüneteit. Az ábécé elejéről válogatva górcső alá vesszük a legfontosabbakat, így a cinket, valamint a C, D, és E vitaminokat, hogy te is átlásd, mit miért érdemes bevinni a szervezetedbe.