Vitaminok, étrend-kiegészítők
A tüdőbetegségek lassításának új megközelítése vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A Semmelweis Egyetem kutatói új vizsgálatot végeztek a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) progresszióját lassító mikrotápanyagok azonosítására. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy egyes mikrotápanyagok hozzájárulhatnak a COPD tüneteinek enyhítéséhez és az életminőség javításához.
Mi az a kollagén?
A kollagén egy fehérje, amely megtalálható az emberi és állati szervezetben, különösen a bőrben, a csontokban, az ínakban és az ínszalagokban. Ez a legelterjedtebb fehérje a szervezetben, és felelős e szövetek szerkezetének és szilárdságának biztosításáért. A kollagén aminosavak hosszú láncaiból áll, beleértve a glicint, a prolint és a hidroxiprolint. Felelős a bőr erejéért, rugalmasságáért és az ízületek egészségének megőrzéséért. Az életkor előrehaladtával csökken a kollagéntermelés, ami ráncokhoz, megereszkedett bőrhöz és ízületi fájdalmakhoz vezethet.
A magyar családok házi patikájának legtöbbet használt szereplője a C-vitamin. Ha filmet forgatnánk, Szent-Györgyi Albertet kérnénk fel rendezőnek, hiszen a legtöbbet a szegedi Professzor tudott a vitaminról. A Nobel-díjas kutató idősebb korában is képes volt szaltót ugrani, amikor a legtöbb idős ember már döcögve közlekedik és többnyire a betegségeiről beszél. Mégis miben rejlett a Professzor hosszú, aktív életének titka?
A hosszú, egészséges élet mindannyiunk alapvető célja. Környezetünk jelentős mértékben képes befolyásolni a bennünk zajló biológiai folyamatokat. Amikor egészséges és kiegyensúlyozott életmódot folytatunk, pontosan ezen biológiai folyamatok optimális működését biztosítjuk. Tudta, hogy a C-vitamin élettani folyamatokban játszik szerepet?
A C-vitamin létezése az 1930-as években ugyan már körvonalazódott a világban, a megoldandó problémát viszont az okozta, hogy sokáig nem sikerült meghatározni a vitamin pontos kémiai szerkezetét. Ekkor jött Szent-Györgyi Albert és a szegedi paprika.
„Fenntartható fejlődés”, „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”, „Növényi táplálkozás” – kifejezések, amelyeket gyakran hallunk a klímaváltozás egyre égetőbb problémája kapcsán. Néha nehéz a nagy szavak mögött felfedezni a kis tettek jelentőségét, de életünknek számos területén tehetünk a bolygónk egészségéért, épp úgy, ahogy a sajátunkért is.
Számos tanulmány látott napvilágot az elmúlt hónapokban az új típusú koronavírus jobb megértése érdekében, és abban a reményben, hogy megtaláljuk a módját, hogyan tudjuk megvédeni és felkészíteni magunkat a vírussal szemben. Egy tanulmány egy újabb elméletet tárt fel arról, hogyan befolyásolhatja a szervezetet a COVID-19 betegség, melynek „bradikinin-hipotézis” nevet adták.
A kalcium az egyik leggyakoribb ásványi anyag szervezetünkben. Megtalálható számos élelmiszerben, étrend-kiegészítőben, de a gyógyszerekben, mint pl.: savlekötőkben is előszeretettel felhasználják. A kalcium számos élettani folyamatban nélkülözhetetlen, szerepet játszik az érösszehúzódásban és értágulásban, az izomműködésben, az idegsejtek megfelelő működésében, egyes hormonok keringésbe való jutásában és a sejten belüli jelátviteli folyamatokban is. Bár ezen fiziológiai folyamatok támogatásához testünk kalciumtartalmának azonban kevesebb, mint 1%-át használjuk fel.
A szürke borongós idő, és a korai sötétedés beköszöntével a köznyelvben gyakran „napfényvitaminnak” is emlegetett D-vitaminról egyre több szó esik. Nem véletlen, hiszen a D-vitamin nélkülözhetetlen minden ember számára.
A B12-vitamin vagy más néven kobalamin a vízoldható vitaminok csoportjába tartozik. A kobalamin egy fémkomplex, mely egy központi kobalt-iont tartalmaz. Öt-féle formája létezik a vitaminnak [1], ezek közül a legismertebb változata egy ciano-csoportot tartalmaz, aminek következtében a vitamin kémiai neve cianokobalamin. Az emberi szervezetben a kobalamin több fontos reakcióban vesz részt koenzimként [2-3].
A B6-vitamin a vízoldható vitaminok közé tartozik. Külleme fehér vagy csaknem fehér kristályos por. Kémiai szerkezetét tekintve három típusát különböztetjük meg: piridoxin, piridoxál, piridoxamin, illetve ezek aktív formáit. [1] Mindez a hat típus megtalálható élelmiszerekben. [2-10] Az aktív formák a szervezetben különböző metabolikus reakciókban vesznek részt koenzimként.