A mediterrán étrend nemcsak az egészséges táplálkozás szimbóluma, hanem a minőségi és finom olasz ételek egyik legjobb példája is. Az 1950-es években kutatók a Hét Ország Vizsgálat keretében egy átfogó és ambiciózus tanulmányt indítottak. Évtizedeken át vizsgálták középkorú férfiak étrendjét és életmódját az Egyesült Államokban, Európában és Japánban, majd elemezték, hogyan befolyásolják ezek a jellemzők a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A Hét Ország Vizsgálat híressé vált azáltal, hogy összefüggéseket talált a telített zsírok, a koleszterinszint és a koszorúér-betegség között. Azonban a kutatók egy másik figyelemre méltó eredményt is jelentettek: azok, akik a mediterrán térségben éltek – például Olaszországban, Görögországban és Horvátországban – alacsonyabb szív- és érrendszeri betegségek arányát mutatták, mint a máshol élő résztvevők. Az étrendjük, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben, magvakban, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban, preventív hatásúnak tűnt.
Azóta a mediterrán étrend a szívbarát étkezés alapjává vált, jól dokumentált egészségügyi előnyei közé tartozik az alacsonyabb vérnyomás és koleszterinszint, valamint a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata.