Itt a medvehagyma szezon – akinek módjában áll, használja ki jótékony hatásait!
Szerző:
Varga-Kósa Krisztina
Tagadhatatlan, hogy tavasszal a medvehagyma a legfelkapottabb fűszernövényünk. Mindamellett, hogy nagyon finom, még egészségünkre is rendkívül kedvező hatással van. Nevét onnan kapta, hogy a medve téli álma után először ezt a hagymát kezdi el keresni, hogy új erőre kapjon.
Lelőhelyek
Az erdők árnyas, nedves részein érdemes kutatni utána. A hóvirág után ez a hagymás növény jelenik meg elsőként a tavaszi növények közül. Élénkzöld leveleivel, fehér virágaival és jellegzetes fokhagymaillatával hívja magára a figyelmet. Szedésekor azonban óvatosnak kell lenni, hiszen könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, mely egyébként ma már védett növény, emiatt csak a levelei gyűjthetőek és az is korlátozott mennyiségben.
Mit tartalmaz?
Fő hatóanyaga az allicin. Emellett tartalmaz még vitaminokat: A, B és C-vitamint és rengeteg ásványi anyagot: magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, kalciumot, szelént. 20-szor több vas van benne, mint a fokhagymában. Fogyasztása véralvadásgátló, fogyasztása nem javasolt műtétek előtt, illetve véralvadásgátlókkal együtt csak óvatosan, mivel fokozhatja a vérzés kockázatát.
Gyógyhatásai szerint rendkívül sokoldalú növény
- természetes antibiotikum
- javítja a szervezet állóképességét
- méregtelenít (kéntartalma miatt)
- közérzet javító
- külsőleg használható borogatáshoz (ha nem érzékeny rá a bőrünk)
- fertőtleníti a gyomrot
- serkenti a bélműködést
- tisztítja a vesét, a felfázás tüneteit enyhíti
- vízhajtó hatású (csökkenti a vérnyomást, érelmeszesedés ellen is jó)
- vérzsír csökkentő (keringés javító)
- memória javító (mivel tisztítja a hajszálereket)
- felső légúti megbetegedés ellen használható
- nyugtat, csökkenti a fejfájást
- potencia növelő
Élvezeti felhasználása
Ha pedig csak a kellemes ízét szeretnénk kiélvezni, azt is sokféleképpen megtehetjük. Gyakorlatilag bármilyen ételbe beletehetjük, amibe fokhagymát is tennénk. Népszerű a salátákban, krémlevesként, pogácsában, mártásokban, pestóként felhasználva. Készíthető belőle esszencia, bor, tea egyaránt. A választék végtelen, próbálják ki Önök is!
Lehet fagyasztani
Fogyasztásra friss levelei a legalkalmasabbak. Hűtőben eláll egy hétig, de ha egész évben szeretnénk élvezni az ízét, érdemes kis adagokban lefagyasztani.
Forrás:
http://mecsekimedvehagyma.hu/
https://fmc.hu/2017/04/23/medvehagyma-gyogyhatasa-miatt-borre-es-gyomorba-egyarant-ajanlott/