Mit óhajt ma vacsorára? Nobel-díjat!
#SzentGyörgyiAlbert élete bővelkedett kalandokban, ezekből pedig a számunkra 10 legkedvesebbet osztjuk meg Önökkel a következő napokban. Íme elsőként a #127éve született tudós legfontosabb vacsorájának forgatókönyve.
A C-vitamin létezése az 1930-as években már körvonalazódott a világban, a megoldandó problémát viszont az okozta, hogy nem sikerült meghatározni a vitamin pontos kémiai szerkezetét. Szent-Györgyi Albert mindaddig a mellékveséből vont ki egy anyagot, viszont csak akkor tudta analizálni, amikor a „napfény városában”, Szegeden a paprikát vetette vizsgálat alá. Egy interjúban mesél arról a hihetetlen vacsoráról, ami komoly szerepet töltött be a Nobel-díj elnyerésében.
Szent-Györgyi 1931-ben aszkorbinsavat tudott kinyerni a paprikából, így büszkén jelenthette be, hogy nagyobb mennyiségben képes előállítani C-vitamint. A közvélekedéssel ellentétben viszont nem elsősorban a C-vitaminért kapta meg végül 1937-ben a Nobel-díjat, hanem a biológiai oxidációs folyamatok kutatása terén elért felfedezéséért, különös tekintettel a C-vitaminra és a fumársav katalízisére.
Interjú forrása: https://www.youtube.com/watch?v=dIw-YO78Jr4
A képeket a szegedi Móra Ferenc Múzeum biztosította.