Immunrendszer erősítés: L-arginin, L-lizin és még 5 segítő
Erős immunrendszer - mit tehetünk?
Az egészséges és változatos táplálkozás mellett az őszi és téli időszakokban szükségünk lehet vitaminokra, és ásványi anyagokra, hogy elkerüljük a megfázás kínzó tüneteit.
Szervezetünk motorja
Az immunrendszer megfelelő működésének fenntartása fontos a meghűléses betegségek megelőzésében, és az esetlegesen már kialakult tüneteknek az enyhítésében, az időtartam lerövidítésében, valamint az állapot súlyosságának mérséklésében.
A szervezet természetes ellenálló képessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes értékű fehérjéket, az ásványi anyagok közül például a cinket és szelént, aminosavakat, mint az L-arginin és L-lizin továbbá egyes vitaminokat (C-, D-, E-vitamin), és elegendő mennyiségű folyadékot.
C betűs szereplők az egészség támogatására: Cink és C-vitamin
A C-vitamin és a cink fontos szerepet játszik az immunvédelemben és az egészség fenntartásában. Sajnos azonban bevitelük gyakran elégtelen, hiszen legtöbben nem az ajánlásnak megfelelően táplálkoznak, ezért hiányuk működési zavarhoz vezethet.
A cink legfontosabb étrendi forrásai a tökmag, a sovány marhahús, és a hüvelyes növények. Ahhoz pedig, hogy elegendő C-vitaminhoz jussunk, fogyasszunk naponta többször friss gyümölcsöt (például citrusféléket vagy kivit) és zöldséget (például zöldpaprikát, savanyú káposztát). Gyakran és sokan használják a C-vitamint megfázás esetén, mely étrend-kiegészítő formájában szinte minden élelmiszerboltban elérhető.
D-vitamin pótlás fontossága
A D-vitamin az immunválasz fontos szabályozója. Rendkívül sok tanulmány hozzáférhető a témában, melyek eredményei még nem teljesen egyértelműek. Több vizsgálatban összefüggést találtak a D-vitamin magasabb szérumszintje és a kevesebb légzőszervi fertőzés között, sőt a D-vitamin-kiegészítést biztonságosnak és hasznosnak ítélték meg légúti fertőzés esetén.
A D-vitamin aktív szerepét a légúti megbetegedések megelőzésében és kezelésében számos tanulmány leírja, már az antibiotikumok használatának bevezetése előtt is a tüdőgyulladás kezelésének is bevett része volt a napozás a szanatóriumokban, ahol leírták a kevesebbet napon levő betegek lassabb gyógyulását. [1]
Mivel a D-vitamin pótlása nem étrendi kérdés. Célszerű kiegészíteni a táplálékunkat az őszi-téli időszakban D-vitaminnal. Ennek mindig személyre szabottnak kell lennie. Ezt Armin Zittermann és munkatársai is javasolják a normális immunműködés fenntartása, és a fertőzések megelőzése érdekében. [2]
A szolárium elősegíti ugyan a barnulást, de hatására nem képződik az emberi szervezetben D-vitamin. Érdekességként megjegyzendő, hogy a megfelelő D-vitamin-pótlás az autoimmun betegségek kiegészítő kezelésében kedvező hatású.
Segíti az immunsejtek képződését: E-vitamin
A káros szabadgyököket hatástalanító E-vitaminnak szintén fontos szerepe van a légutak egészsége szempontjából. Segíti az immunsejtek képződését. Az étolajokon kívül többek között a gabonacsírákban és tojássárgájában található meg.
Sokoldalú ásványi anyag: a szelén
szelén elengedhetetlen az emlősök szervezetének egyik legfontosabb fehérjetípusának, a A szelenoproteinek szintéziséhez. Az emberi szervezetben ezen fehérjék meglehetősen változatos szerepet töltenek be [3].
Mindenekelőtt meg kell említeni az antioxidáns hatásukat, amelyen keresztül hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A T-sejtes immunitásban való részvételükkel hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez, mivel elengedhetetlen a jelenlétük hormonszintézisben.
A szelén hozzájárul a haj és köröm normál állapotának fenntartásához, ezért előszeretettel ajánlják haj- és körömápoláshoz is.
Fontos megemlíteni, hogy a szelénnek rendkívül fontos szerepe van a reprodukcióban, mivel a szelenoproteinek egyes típusai részt vesznek a spermiumok képzésében, azáltal hozzájárulnak a normál spermaképződéshez [4].
Hogyan juthat a szervezetünk szelénhez?
A szelént felhalmozó növények sorába tartoznak egyes diófélék (brazil dió), káposztafélék és hagymafélék. Egyes gabonafélék (úgy, mint búza, zab, rozs és árpa), inkább a szelénben szegény tápanyagok közé tartoznak [5]. Állati forrásból is pótolható a szelén: bárány és csirkehúsban elsősorban szelenocisztein és szelenometionin formájában található. Míg különféle halfélékben (kardhal, tonhal, makréla, valamint a szardíniák húsában) inkább szelenát és szelenit alakjában dúsul fel [6].
Egy lényeges aminosav: az L-arginin
Az L-arginin egy ún. feltételesen esszenciális aminosav, melyet a szervezetünk is képes bizonyos körülmények közt előállítani, mégis a gyakorlatban sok esetben külső pótlással valósul meg a hatékony szint beállítása. Az L-arginin a fehérjék fontos építőköve, ezért létfontosságú. Az immunrendszer gyengülése és stresszes állapotok esetén az L-arginin szint – más lényeges anyagokéval együtt – csökkenhet, ezért betegség alatt vagy után ezek pótlása étrend kiegészítők bevitelével is támogatható.
Az L-arginin pozitív hatásai között tartják számon, hogy segíti a vérerek működését és szélesítheti az artériák falait. Szexuális funkcióját is leírják: az L-arginin növelheti a vizeletben a nitrogén tartalmat, amely a merevedési zavarok tüneteit csökkentheti. Kutatások azonban arról is beszámolnak, hogy az L-arginin monoterápia szerényebb eredményeket mutat, mint a kombinált alkalmazás. [7]
Az L-arginint több élelmiszerből is magunkhoz vehetjük: dió, napraforgó- és szezámmag, barna rizs, zabliszt, korpás kenyér és szentjánoskenyérmag.
Az L-lizin
Az L-lizin esszenciális aminosav, melyet minden élőlény használ. Kutatások szerint L-arginin-nal kombinálva az immunválasz erősítésében és szervezet felépülésének támogatásában mérhető hatása van. [8], [9]
A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a több vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmazó készítmények hatékonyan segíthetik a legyengült immunrendszert a visszaépülés és normális reakciókészség visszaállításában. Az ilyen anyagokat tartalmazó készítmények széles választékban állnak rendelkezésre. A teljesség igénye nélkül említünk néhányat.
Az alábbi, immunrendszer támogatását célzó multikomponensű készítmények kaphatók a ZUE Online Patikában:
Goodwill Szent-Györgyi Albert Fortacell 30x
Goodwill Szent-Györgyi Albert Cedezin Forte 100x
Alpikol Immunerősítő szirup cinkkel (120ml)
Flexipure Original Ivólé 2x 500ml DUO
POLIFENOL Immunerősítő KOMPLEX kapszula – Pharmacoidea (60 db)
Immunotrofina® D szájban oldódó tabletta 30x
Defendyl Imunoglukan ph4 kapszula 30x
Hivatkozások:
1. Cynthia Aranow, National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/ J Investig Med. 2011 Aug; 59(6): 881–886.
doi: 10.231/JIM.0b013e31821b8755
2. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, mdosz.hu
4. Ursini F, Heim S, Kiess M, Maiorino M, Roveri A, Wissing J and Flohe L, 1999. Dual function of the selenoprotein PHGPx during sperm maturation. Science, 285, 1393-1396
5. Rayman MP, 2008. Food-chain selenium and human health: emphasis on intake. British Journal of Nutrition, 100, 254-268
6. Fairweather-Tait SJ, Collings R and Hurst R, 2010. Selenium bioavailability: current knowledge and future research requirements. American Journal of Clinical Nutrition, 91, 1484S-1491S.
8. A Azzarà, G Carulli, S Sbrana, A Rizzuti-Gullaci, S Minnucci, M Natale, F Ambrogi. Effects of lysine-arginine association on immune functions in patients with recurrent infections, Drugs Under Experimental and Clinical Research, 1995;21(2):71-8.
9. Wenhua Zhao, Fengying Zhai, Ding Zhang, Yunqing An, Ying Liu, Yuna He, Keyou Ge, Nevin S Scrimshaw, Lysine-fortified wheat flour improves the nutritional and immunological status of wheat-eating families in northern China, Food and Nutrition Bulletin, 2004 Jun;25(2):123-9. doi: 10.1177/156482650402500203.