ZUE Online Patika

Telefonos rendelés: +36-62/886-890

Kategóriák
ZUE Online Patika

Telefonos rendelés: +36-62/886-890

  • Kategóriák
    • Többet olcsóbban
    • Közeli lejárat
    • Csomagakciók
    • Gyógyászat
    • Állatgyógyászat
    • Szépség
    • Baba - Mama (0-3 éves korig)
    • Gyerek (3 éves kortól)
    • Életmód
    • Időskori egészség
    • Nőknek - Férfiaknak
    • Gyártók
    • Vény nélküli gyógyszerek
  • Akciók
  • Csomagajánlatok
  • GyógyszerÉszTár
    • Jó tudni
    • Hírek
    • Orvosok írták
    • Vitaminok, étrend-kiegészítők
    • Gyógynövények
    • Ásványi anyagok
  • Szállítás
  1. GyógyszerÉszTár
  1. GyógyszerÉszTár
Vissza
Az értékes kapszaicin

Az értékes kapszaicin

A "kapszaicin" név az angol "capsicum" szóból ered, amely a csípős paprikafélék megfelelője. Ugyanakkor a "capsicum" szó a görög "kapto" szóból származik, ami "harapnit" vagy "csípnit" jelent. Tehát a kapszaicin neve közvetve utal a csípős ízre, amit a csípős paprikák okoznak.

nobel-díj
paprika
2023.12.12 16:14

A kapszaicin felfedezése

Az élettani hatások felfedezésében kulcsszerepet játszott Jancsó Miklós és felesége, akik 1949-ben leírták a "kapszaicin deszenzitizáció" jelenségét. Ez a kutatás rávilágította a szakembereket a kapszaicin receptorának szerepére a hő- és fájdalomérzékelésben.

Jancsó Miklós halálát követően Szolcsányi János és J. Gábor Aranka folytatta a kutatást és felfedezték, hogy a kapszaicin, neurogén gyulladást kiváltó anyagok felszabadulását eredményezi, valamint szisztémás és lokális előkezeléssel is hatásos, még UV-besugárzással kiváltott gyulladások ellen is.

1997-ben David Julius munkacsoportja klónozta a TRPV1 receptort, ami lehetővé tette a hosszú hatású fájdalomcsillapítók fejlesztését. Ennek következtében a kapszaicin és resiniferatoxin specifikus receptorának felfedezése új perspektívákat nyitott a fájdalomcsillapítás terén. Ezt az eredményt Nobel-díjjal ismerték el, hiszen kiemelte a kapszaicin receptorának szerepét a hő- és fájdalomérzékelésben.

2021-es Nobel-díj

Fontos figyelmet fordítanunk David Julius és Ardem Patapoutian kiváló tudományos munkásságára, akik kiemelkedő kutatásaikkal érdemelték ki a 2021-es fiziológiai és orvosi Nobel-díjat. A két tudós jelentős felfedezéseket tett a hőmérséklet és tapintás érzékelése terén, különös hangsúllyal David Julius csípős érzetekkel kapcsolatos mélyreható kutatásaira.

David Julius, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatója a kapszaicint, azaz a chilipaprikából származó csípős vegyületet vizsgálta, célja az volt, hogy felfedezze, hogyan váltja ki a vegyület azt a bizonyos égető érzést. Bár a kapszaicin fájdalomkeltő hatása már ismert volt, annak pontos hatásmechanizmusa azonban sokáig rejtély maradt a tudósok számára. Julius és csapata egy olyan innovatív módszert alkalmaztak, amely radikálisan új megközelítést hozott a kapszaicin hatásmechanizmusának feltárásában.


A kapszaicin a paprika növény (Capsicum annum) termésének alkaloidja, mely legnagyobb koncentrációban a termés vastag erezetében (placenta) fordul elő. A kapszaicin égető, csípő érzést vált ki a nyelven, a száj nyálkahártyáján, a bőrön és a szembe kerülve egyaránt.


A kutatók létrehoztak egy hatalmas DNS-fragmenstárat, amely magába foglalja azokat a géneket, melyek az érzékszervi neuronokban expresszálódnak és reagálnak a fájdalomra, hőre, valamint érintésre. Julius azt feltételezte, hogy a kapszaicin hatására reagáló gént megtalálhatják ebben a könyvtárban. A kapszaicinnel kezelt sejtekkel végzett kísérletek során végül sikeresen azonosítottak egy gént, amely új ioncsatornát kódolt, ezt a receptort később TRPV1-nek nevezték el.

Ez a felfedezés forradalmi jelentőségűnek számított, mivel meghatározó szerepet játszik abban, hogy hogyan érzékeljük a hőmérsékletet és a csípős ízt. A TRPV1 ioncsatorna az érzékszerveinkben található, és főként fájdalmas hő hatására aktiválódik. Tehát amikor egy csípős paprikával érintkezünk, a kapszaicin a TRPV1 receptorokon keresztül kapcsolódik az idegsejtekhez, és ezáltal képes kiváltani azt a bizonyos égető érzést.

 

De mégis mire jó?

Az elmúlt évek során számos területen vizsgálták a kapszaicin hatásait. Az EFSA elfogadta, hogy a kapszaicin tartalmú paprikakivonat segítheti a testsúlycsökkentést. Ezen kívül több hatásmechanizmust is azonosítottak, beleértve az éhségkontrollt, a tápcsatorna egészségét és az energiaegyensúlyt.

A kapszaicin érzékeny zsigeri afferensek csökkenthetik az éhségközpont NPY mennyiségét, emellett javítják a leptin érzékenységet és növelik a GLP-1 szintjét. A kapszaicin a tápcsatorna keringését is serkentheti, ami preventív hatással bír a fekélyek ellen, és pozitív hatást gyakorol a bélnyálkahártya funkciójára.

A kapszaicin továbbá csökkentheti a zsírraktározást, serkentheti a barna zsírszövet aktivitását, és kedvezően hat az energiaegyensúlyra is. Számos területen kínál ígéretes lehetőségeket, például a krónikus idegi eredetű fájdalom, ízületi gyulladás és bőrgyulladás kezelésében egyaránt. A chilifogyasztók hosszabb életre és jobb egészségre számíthatnak, ami a kapszaicin széleskörű pozitív hatásait tovább hangsúlyozza.

 

Legnépszerűbb hatásai

A kapszaicin élettani hatásai rendkívül sokoldalúak és érdekesek. Összegyűjtöttük számodra a legnépszerűbb tulajdonságait:

  1. Fájdalomcsillapítás: A kapszaicin képes csökkenteni a fájdalom érzetét. Ennek oka, hogy a kapszaicin receptorok kapcsolódnak a fájdalomért felelős idegvégződésekhez, melyek deszenzitizálásával csökkentik a fájdalomérzetet.

  2. Gyulladáscsökkentés: A kapszaicin gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert. Bizonyos kutatások szerint előzetes kapszaicin-kezelés képes gátolni bizonyos gyulladásos reakciókat.

  3. Hőszabályozás: A kapszaicin hatása érintheti a hőszabályozást is. Fogyasztása vagy külső alkalmazása után meleg érzetet vált ki, ami a hőleadást segítheti elő.

  4. Testsúlycsökkentés: Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság elfogadta, hogy a kapszaicin tartalmú paprikakivonat segítheti a testsúlycsökkentő diéták sikerességét. Ennek hátterében az állhat, hogy a kapszaicin hatására csökken az éhségérzet, így pozitív hatása van az energiaegyensúlyra.

  5. Tápcsatorna egészsége: A kapszaicin fogyasztásának pozitív hatásai lehetnek a tápcsatorna egészségére is. Javíthatja a tápcsatorna nyálkahártyájának keringését, és megelőzheti a fekélyek kialakulását.

  6. Immunrendszer támogatása: A kapszaicin hatásaival kapcsolatban felmerült, hogy az immunrendszer normális és egészséges működésének fenntartásában is szerepet játszhat, például csökkentheti a krónikus gyulladást fenntartó citokinek felszabadulását.

Ez csupán néhány napjainkban is népszerű példa a kapszaicin élettani hatásaira, azonban további kutatások folynak ennek a bonyolult vegyületnek az egészségre gyakorolt hatásait illetően. Fontos megjegyezni, hogy a hatásmechanizmusok személyenként eltérhetnek, így a kívánt eredmények elérésének érdekében figyelembe kell venni az optimális dózisok alkalmazását is.

Vissza
ZUE Online Patika
  • Szeged, Mérey u. 15/B
  • +36-62-886-890
  • info@zue.hu

Kollégáink 8:00-16:00 óra között állnak rendelkezésére!

Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Hűségpontjaim
  • Hírlevél
  • Kedvenceim
  • Szállítási címeim
  • Elfelejtettem a jelszavam
Vásárlói fiók
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Jogi nyilatkozat
  • Zöld Pont Program
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • GyógyszerÉszTár
  • Rólunk
  • Nyereményjáték szabályzat
  • Kövessen minket a közösségi médiában is!
  • facebook

  • instagram

  • youtube

Feliratkozom
SSL
Kattintson ide, és ellenőrizze, hogy a gyógyszertár legálisan működik-e!
Állatgyógyászat ellenőrzés
OGYÉI
Árukereső.hu Árukereső.hu
sixpayment
simplepay_hu_v2
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Többet olcsóbban
  • Közeli lejárat
  • Csomagakciók
  • Gyógyászat
  • Állatgyógyászat
  • Szépség
  • Baba - Mama (0-3 éves korig)
  • Gyerek (3 éves kortól)
  • Életmód
  • Időskori egészség
  • Nőknek - Férfiaknak
  • Gyártók
  • Vény nélküli gyógyszerek
  • Akciók
  • Csomagajánlatok
  • GyógyszerÉszTár
    GyógyszerÉszTár
    • Jó tudni
    • Hírek
    • Orvosok írták
    • Vitaminok, étrend-kiegészítők
    • Gyógynövények
    • Ásványi anyagok
  • Szállítás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.