Vásárolja meg ezt a terméket és extra25 Reward Points (25 Ft) hűségpontot.

Lidoxal fülcsepp – Használati utasítás

A használati utasítás tartalma:

 1. Mi a Lidoxal és mire alkalmazható?
 2. Fontos tudnivalók az alkalmazás előtt
 3. Hogyan alkalmazza a Lidoxalt
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Lidoxalt tárolni?
 6. Egyéb információk

 

Összetevők: 0,5%-os lidokain-hidroklorid vízmentes glicerinben.

 

1. Mi a Lidoxal és mire alkalmazható?

A Lidoxal fülcsepp egy orvostechnikai eszköz, amelynek hatása a glicerin ozmotikus tulajdonságain alapszik. A Lidoxal fülcsepp fő összetevője a glicerin. A glicerinnek két alapvető tulajdonságát használják ki fülcseppekben való alkalmazáskor:

 1. a glicerin olajos jellegét, ami elősegíti az alkalmazás helyén a bőrhöz való finom tapadást, továbbá védő tulajdonsággal is bír, valamint
 2. a glicerin nedvszívó (higroszkopikus) jellegét, aminek köszönhetően helyileg alkalmazva elősegíti a víz eltávolítását a duzzadt szövetekből (ozmotikus hatás), melynek következménye a duzzanat csökkenése és ezáltal a fájdalom enyhítése.

A kiegészítő anyag a lidokain, ami felületi érzéstelenítőként fokozza a hatást és ezen felül enyhíti a fülfájást.

A Lidoxal orvostechnikai eszközben levő glicerin felpuhítja a fülzsírt, segíti annak eltávolítását és a vízmegkötő képességének köszönhetően elősegíti a felesleges folyadék eltávolítását a hallójáratból (ozmotikus hatás), ezáltal azoknak a panaszoknak a megszűnéséhez vezet, amik a fül gyulladása folyamán jelentkeznek, mint pl. fülfájás és duzzanat. A Lidoxal fülcseppben a lidokain egy kiegészítő anyag, ami felületi érzéstelenítőként fokozza a glicerin hatását, továbbá enyhíti a fülfájást.

A Lidoxal fülcsepp az alábbiakra van hatással:

 • gyulladásos folyamatok, melyek jellemzői: duzzanat, fájdalom, a külső hallójárat viszketése.
 • a fájdalmat kísérő panaszok, amik a fülnek vízzel és nedvességgel való rendszeres érintkezéséből erednek.
 • a fájdalmat kísérő panaszok, amik a fülhallgatók hosszantartó használatából vagy a külső hallójáratot elzáró fülzsír miatt alakulnak ki.
 • a fájdalmat kísérő panaszok, amelyeknek az oka az olyan mosakodó szerek túl gyakori használata, amik tönkreteszik a külső hallójáratot védő természetes membránokat, mint pl. samponok, szappanok, gélek.

A Lidoxal fülcseppet gyermekeknél 6 hónapos kortól lehet alkalmazni.

 

2. Fontos tudnivalók az alkalmazás előtt

Ellenjavallatok és figyelmeztetések

Ne használja a Lidoxal fülcseppet:

 • ha a készítmény csomagolása sérült;
 • ha a dobhártyája károsodott (pl. krónikus középfülgyulladásnál);
 • a Lidoxal csak alapos, orvos által végzett fülvizsgálatot követően alkalmazható;
 • ha korábban allergiát állapítottak meg Önnél a készítmény bármely összetevőjével szemben;
 • a csomagolásra nyomtatott lejárati idő után;
 • rögtön műtét után vagy fülben történt sebészeti eljárást követően;
 • 6 hónaposnál fiatalabb gyermekeknél;
 • elhúzódó fájdalom vagy duzzanat esetén, amit bakteriális vagy gombás eredetű gyulladásos folyamat okoz. Ezek a panaszok orvosi ellátást igényelnek.
 • fülváladékozásnál – fülből való szivárgás esetén;
 • ne alkalmazza a Lidoxal fülcseppet behelyezett hallókészülékkel. A Lidoxal fülcseppet egy órával a hallókészülék külső hallójáratba való behelyezése előtt kell alkalmazni.
 • Bár nincs bizonyíték arra, hogy a Lidoxal fülcsepp alkalmazása a terhesség és a szoptatás ideje alatt negatív hatású lenne, azonban a Lidoxal használatát meg kell beszélni a kezelőorvossal, aki mérlegeli, hogy a Lidoxal várt előnyei meghaladják-e a lehetséges kockázatot.
 • Keresse fel kezelőorvosát abban az esetben, ha a tünetei súlyosbodnak, vagy ha a Lidoxal fülcsepp 3 napos használatát követően nem javulnak, vagy ha láza van. Az elhúzódó fájdalom vagy duzzanat bakteriális vagy gombás fertőzés jele lehet, ami további és célzottabb kezelést igényel.
 • Csak külsőleges használatra.
 • Kerülje a szemmel, a száj-, a torok- és az orrnyálkahártyáival való érintkezést.
 • A Lidoxal fülcsepp a fülfájás ideiglenes enyhítésére való, ne alkalmazza 3 napnál hosszabb ideig.

Egyéb gyógyszerrel vagy orvostechnikai eszközzel való egyidejű alkalmazása

Az egyéb termékekkel való kölcsönhatást nem vizsgálták. Ellenben ismert, hogy a szívritmuszavar elleni (antiaritmiás) gyógyszerek súlyosbítják a lidokain mellékhatásait, egyidejű alkalmazásuk súlyos mellékhatásokat okozhat.  A cimetidin, a béta-blokkolók, a noradrenalin és az inhalációs érzéstelenítők (anesztetikumok) a csökkent májáramláson keresztül gátolják a lidokain metabolizmusát, ami a szérumban megemelkedett gyógyszerszintekhez vezet.

A barbiturátok, a rifampicin és a fenitoin a máj mikroszomális enzimeinek aktiválásával gyorsítják a lidokain metabolizmusát. A lidokain felerősíti az izomrelaxánsok hatását. A Lidoxal fülcsepp alkalmazásakor nem ajánlott egyéb csepp vagy spray formájú gyógyszer/orvostechnikai eszköz egyidejű használata. Az egyéb csepp vagy spray formájú gyógyszer/orvostechnikai eszköz egyidejű használatát egyeztetni kell a kezelőorvossal vagy a gyógyszerésszel. Mielőtt elkezdi használni a Lidoxal fülcseppet, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az egyéb fülészeti készítményekről, amiket használ, illetve az összes nemrégiben szedett gyógyszeréről, beleértve a vény nélküli gyógyszereket is. A fülcsepp alkalmazását követően legalább 30 percig nem ajánlott más gyógyszert, orvostechnikai eszközt, fülcseppet használni.

 

3. Hogyan alkalmazza a Lidoxalt

 1. Mosson kezet és csavarja le a kupakot a tartályról.
 2. Billentse oldalra a fejét vagy feküdjön a kezelni kívánt füllel ellentétes oldalára.
 3. Óvatosan húzza a fülcimpáját (fülkagyló alsó részét) a nyaka felé.
 4. Fordítsa a kupak nélküli Lidoxal tartályt fejjel lefelé és a tartály mindkét oldalát benyomva cseppentsen 1-2 cseppet a készítményből a fülébe.
 5. Tartsa megbillentve a fejét pár percig, hogy a cseppek befolyjanak a hallójáratba.
 6. Törölje le a felesleget egy tiszta papír zsebkendővel.
 7. Emellett az alkalmazás után ajánlott a külső hallójáratot egy vattával elzárni.
 8. Tegye vissza a kupakot.

 

Adagolás

Felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekek: 2-2 csepp mindkét fülbe maximum háromszor naponta. Ha 3 nap elteltével nem tapasztal javulást, vagy ha rosszabbodik az állapota, keresse fel kezelőorvosát.

6 hónaposnál idősebb gyermekek: 2-2 csepp mindkét fülbe maximum háromszor naponta. Csak felnőtt vagy kezelőorvos felügyelete mellett alkalmazható. Ha 3 nap elteltével nem tapasztal javulást, vagy ha rosszabbodik a gyermek állapota keresse fel kezelőorvosát.

Gyermekeknél való alkalmazásnál elengedhetetlen a fül védelme vattával.

Ne alkalmazza a Lidoxal fülcseppet 6 hónaposnál fiatalabb gyermekeknél.

Csak külsőleges használatra. A kezelés sikerességének megállapításához orvosi monitorozás szükséges.

A Lidoxal fülcsepp 7 g oldatot tartalmaz.

 

4.Lehetséges mellékhatások

A Lidoxal fülcsepp jól tolerálható és a használatát követően jelentkező mellékhatások nem ismertek. Allergia megjelenésekor, vagy más nem kívánt hatások fellépésekor tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét és hagyja abba a fülcsepp alkalmazását. A Lidoxal fülcseppet a használati utasításnak megfelelően kell alkalmazni.

 

5. Hogyan kell a Lidoxalt tárolni?

Az alábbiak szerint kell tárolni a Lidoxal fülcseppet:

 • álló helyzetben, száraz helyen, 15° és 25°C közötti hőmérsékleten tárolandó;
 • nem tárolható hűtőszekrényben, fagytól óvni kell;
 • közvetlen fénytől védve;
 • gyermekektől elzárva tartandó;
 • a Lidoxal fülcsepp a csomagolás első felbontása után 4 hétig használható fel.

Írja fel a fülcsepp első használatának dátumát a tartályra (a kijelölt helyre).

Használat után a csomagolást a helyi hulladékkezelési szabályoknak megfelelően dobja el.

 

6. Egyéb információk

A Lidoxal fülcsepp egy III. osztályba tartozó orvostechnikai eszköz. [CE 1434]

Csomagolás: A többadagos tartály 7 g oldatot tartalmaz.

Gyártó: EmergoPharm Sp. z o.o. Sp.K., ul. Piłsudskiego 11, 05-510 Konstancin Jeziorna, Poland

Forgalmazó: Goodwill Pharma Kft., 6724 Szeged, Cserzy M. u. 32.

A használati utasítás legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 11.2019B_HU_IFU

Number of g 7 g
Tömeg 0,3 kg
Category icon

Orvostechnikai eszköz

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Lidoxal fülcsepp 7 g” értékelése elsőként

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők meg vannak jelölve.

Szállítási cím

A megrendelt Termékeket tartalmazó csomagot az MPL futárszolgálat (Magyar Posta Zrt. futárszolgálata) kézbesíti. A megrendelt Termékek vételárát és a szállítási díjat (lásd alább) utánvét esetén a Megrendelő a kézbesítő futárnak köteles átadni a megrendelt Termékek kézhezvételekor; előreutalás, illetve bankkártyás fizetés esetén a megrendelt Termékek vételárának és a szállítási díjnak a maradéktalan kifizetése a kézbesítés feltétele.

Nem muszáj csomagját házhoz kérnie. Amennyiben Önnek úgy megfelelőbb, kérheti csomagját az alábbiak szerint is:

 • Postán maradó csomag: Ez esetben ügyfelünk határozza meg, hogy a Magyar Posta melyik postahivatalába érkezzen a küldemény. Ebben az esetben a kívánt postahivatal pontos címének a megadására, valamint az Ön telefonszámának megadására kérjük. A kívánt postahivatal pontos irányítószámát a Magyar Posta Zrt. honlapján keresheti ki. A küldemény megérkezésének időpontjáról Ön SMS-ben kap értesítést. Küldeményét a postahivatalban személyi igazolvánnyal tudja felvenni.
 • Csomagátvételi Pont: Ez esetben csomagját MOL vagy Coop PostaPonton helyezzük el. A MOL Postapont napi 24, a Coop Postapontok többsége pedig 12 órában van nyitva, így munka előtt és után is felveheti csomagját. A küldemény érkezéséről SMS-ben vagy e-mailben kap értesítőt. Az átvételi pontok könnyen megközelíthetőek, az Önhöz legközelebb eső PostaPontról itt tájékozódhat.
 • Csomagautomata: Ez eseten csomagját bármikor egyszerűen és gyorsan átveheti. A csomag érkezéséről SMS-ben értesítjük, ezt követően küldeményét 2 napig tárolják az automatában. Csomagját egyszerűen, az SMS-ben kapott azonosító és a telefonszám megadásával veheti ki az automatából. A határidő lejárta után a csomagot megőrzésre beszállítják valamely közeli postára, melyről újabb SMS-t kap. További információt Magyar Posta honlapján találnak.

A választott átvételi módot a megjegyzés rovatban tüntesse fel.


Szállítási határidő

 • A szállítási határidő a megrendelés Szolgáltató általi kézhezvételét követő 3 (három) munkanap a Szolgáltató által déli 12 óráig kézhez vett megrendelések esetében. A Szolgáltató által déli 12 óra után kézhez vett megrendeléseknél a megrendelés kézhezvételét követő 4 (négy) munkanap a szállítási határidő.
 • A kézbesítés reggel 8 és délután 17 óra között történik; a kézbesítés ezen belüli pontos időpontját a kézbesítő futárszolgálat határozza meg egyoldalúan.
 • A nem munkanapon (hétvége, ünnepnap, munkaszüneti nap) leadott megrendelések Szolgáltató általi kézhezvétele és feldolgozása az azt követő munkanapon kezdődik.


Szállítás díjazása

 • A webáruházban leadott rendelések szállítási díja bruttó 999 Ft csomagautomatában való átvétel esetén.
 • Házhozszállítás esetén a szállítás díja bruttó 1.299Ft.
 • Postán maradó csomag vagy Csomagátvételi Pont-ra kért kézbesítés esetén a szállítás díja bruttó 1.199Ft.
 • A webáruház útján bármilyen végösszegű megrendelés leadható, minimális rendelési összeg nincs.

 • Személyes átvétel

 • A Platán Patikában (6722 Szeged, Mérey u. 15/b) történő személyes átvétel esetén a rendelések utólagos kifizetésére nincs lehetőség, ebben az esetben a megrendelt termékek árát előre ki kell fizetni előre utalással vagy bankkártyás fizetéssel. A patikai személyes átvétel díja 0 Ft.

Önnek ajánljuk