Így vizsgálta a paprikát először Szent-Györgyi
A híresen „rossz alvó” szegedi Professzort a legendás estén bemutatott unalmas vendég és – saját szavait idézve – „a férjek közismert gyávasága” vitte rá, hogy a friss paprika C-vitamin-tartalmát megvizsgálja a laborjában.
C-vitamint citromból és káposztából?
1932 nyarán Szent-Györgyi érdekes helyzetben találta magát: mire a világ elismerte, hogy ő izolálta a C-vitamint, nem tudta folytatni kísérleteit. A vitamin tulajdonságainak vizsgálata során ugyanis elhasználta a rendelkezésre álló összes kristályosított anyagot. Mivel Szegeden nem volt jelen elegendő mennyiségű mellékvese, a tudós káposztából és citromból próbálta meg izolálni a vitamint, a korábbi évekhez hasonlóan azonban most sem járt sikerrel. Szeged történetesen a paprika fővárosa hazánkban, de talán az egész világon.
A legendás estén egy különösen unalmas vendég érkezett Szent-Györgyiék Kálvária téri otthonába, így a tudós elnézést kért, hogy el kell mennie a vacsoráról, leszaladt a keskeny hátsó lépcsőn, majd a belső udvaron át a hátsó bejáraton a laborba ment. Későre járt, de az intézetben tudták, hogy a Prof rossz alvó, és gyakran jár be éjszaka is a laboratóriumába. Szent-Györgyit saját szavait idézve „a férjek közismert gyávasága” vitte rá, hogy a friss paprika C-vitamin-tartalmát megvizsgálja. Szalay András, a Professzor fiatal fizikus munkatársa így emlékezett vissza a történetre.
Paprikás hangulatban
„Rögtön nekifogott, hogy jóslatát igazolja. Egy lapos, nyitott edénykébe öntötte a paprika levét, és kb. negyedórán keresztül rázogatta, majd újból meghatározta a folyadék C-vitamin-tartalmát. Kiderült, hogy a levegővel történő érintkezés során fellépő oxidáció semmivel sem csökkentette a folyadék vitamin-koncentrációját. Látta rajtam, mennyire meg vagyok lepve, hogy intuitív következtetése beigazolódott, és azonnal magyarázni kezdett nekem: „A frissen felvágott alma vagy krumpli felszíne a levegő oxigénjének hatására gyorsan megsárgul vagy megbarnul. A növények több-kevesebb oxidáz enzimet tartalmaznak, amely gyorsítja az oxidációt. A frissen felvágott paprika felülete viszont nem barnul meg, mert védve van az oxidációtól.” Csak kiemelkedő kutatók képesek arra, hogy egy ilyen jelentéktelennek tűnő jelenséget észrevegyenek, és azonnal levonják belőle a helyes következtetést.”
Forrás: Ralph W. Moss: Szent-Györgyi Albert, Typotex, Budapest, 2004
A képeket forrása: Móra Ferenc Múzeum