Miért ropognak az ízületeim?
Szerző:
Pável Vivien
Az ízületek ropogása minden embernél hétköznapi jelenség. Leggyakrabban a térd, az ujjak, a nyak és a vállak adnak ropogó hangot. Vannak, akik szándékosan ropogtatnak. De vajon mennyire káros ez a cselekvés? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?
Az ártalmatlan ropogás
A csontvégeknél ízületek vannak jelen, melyeket porcok védenek. Mozgásunkat az ízületek és a porcréteg közötti résben található folyadék könnyíti meg. Ezáltal tudnak a csontok egymáson fájdalommentesen elmozdulni. Ha az ízületek távolabb kerülnek egymástól (akár a mindennapi mozgás során) akkor ott csökken a nyomás, és a folyadékból gáz halmazállapotú buborék lesz. A ropogás tehát akkor hallható, ha ezek a buborékok kidurrannak. Ez a fajta ízületi kattogás egyáltalán nem ártalmas, csupán kellemetlen a környezetünknek.
A kóros ropogás
A ropogás másik fajtája komoly fájdalommal, akár gyulladással és mozgáskorlátozottsággal jár. Ez nem a felszabaduló gáz miatt alakul ki, hanem attól, hogy az ízületeket védő porcrétegek elvékonyodnak, felszínük egyenetlen lesz. A porckopás okozta kattogás esetében kifejezetten káros, ha szándékosan ropogtatjuk az ízületet. Ezáltal csak egyre vékonyabbá válik a felszín és a fájdalom fokozódik.
Az egész napos ülőmunka, görnyedés, egy-egy rossz mozdulat, a testmozgás utáni nyújtás kihagyása, a túlsúly és kemény fizikai munka végzése, bizony nagyban hozzájárulhatnak az ízületi fájdalmak kialakulásához.
Új-Zéland kincse
Új-zélandi őslakosokat vizsgálva amerikai kutatók derítettek fényt arra , hogy a tengerparton élők szinte semmilyen ízületi gyulladásban, mozgásszervi betegségben nem szenvedtek. Sikerült kideríteniük, mi lehet ennek hátterében.
Új-Zéland tengervizében található a különleges zöldkagyló. A kutatók megállapították, hogy az őslakosok rengeteg nyers zöldkagylót fogyasztottak, és elkezdtek összefüggést keresni a két tény között. Így fedezték fel, hogy az új-zélandi zöldkagyló képes javítani az ízületek állapotát, megelőzni a porckopást, és visszaépíteni az inak, szalagok, izmok szöveteit.
Fontos megjegyezni, hogy a kagyló húsáról beszélünk, mely főzés vagy sütés hatására a tápanyagok egy részét elveszíti, ezért nyersen érdemes fogyasztani.
Az európai ember számára ez nehezen megoldható, a kagyló értékes kivonatát fogyaszthatjuk ízület tápláló komplexek formájában is.
A zöldkagyló csak extrém tiszta környezetben képes szaporodni. Érdekesség Új-Zéland vizeinek tisztaságáról, hogy a kontinensen belüli tavakban akár 80 m is lehet a víz alatti látótávolság, ami teljesen egyedi a bolygón.
Valóban igaz?
A zöldkagyló összetételét jobban megvizsgálva megállapítható, hogy nagy mennyiségben található meg benne a glükozaminoglikán, ami a porcok megfelelő felépítéséért felelős, képes a porcszöveteket újraépíteni. Az új-zélandi zöldkagyló fogyasztása segíti az ízületek megfelelő működését, ízületi fájdalmak csökkentését, és a porckopás megelőzését.
Mit tartalmaz még a zöldkagyló?
A természet adta kincs gazdag lipidekben, melyek az emberi bőr és a kötőszövetek építőelemei. Emellett megtalálható benne kalcium, jód, vas, kálium, magnézium, és omega-3 zsírsavak is. Fontos megjegyezni azt is, hogy az új-zélandi zöldkagyló kivonatának nagyon magas antioxidáns tartalma van, mely segíthet a szervezetünkben felszabaduló szabad gyököket megkötni és ezáltal a gyulladásokat is enyhíteni.
Az új-zélandi zöldkagylóból készült kivonat rendszeres fogyasztásával könnyen megelőzheti ízületei fájdalmát, segítheti már kopott ízületei regenerálódását. Külön javasolt ilyen készítmények fogyasztása sportsérülések okozta fájdalom enyhítésére, segítve a gyorsabb felépülést. Túlsúlyos és megterhelő fizikai munkát végző emberek esetében szintén ajánlott, hiszen ilyen esetekben a porcok, ízületek fokozott terhelésnek vannak kitéve.