Karácsonyi menü: táplálék a testnek és a léleknek
A karácsonyi hangulat sokak számára elképzelhetetlen a jellegzetes illatok és ízek nélkül. A dióval vagy mákkal töltött bejglit és a mézeskalácsot is csak az ünnepek alatt készítjük el, azonban az ünnepi hangulat fokozása mellett számos jótékony élettani hatással is rendelkeznek ezek az alapanyagok. Érdemes ezt szem előtt tartani az ünnepi menü összeállításakor, hiszen a lelkünkre és a testünkre is hatással vannak az ünnepi falatok.
Egy maréknyi támogatás az érrendszernek
A diófélék felhasználási módjai sokrétűek, mint ahogy a pozitív hatásaik is. Gazdagok B-vitaminokban és antioxidáns hatású tokoferolokban, továbbá kálcium-, magnézium és káliumforrást is jelentenek. Tartalmaznak fitoszterolokat, amelyek lassítják a koleszterin felszívódását, emellett magas az esszenciális- és omega-3 zsírsav tartalmuk. Ez a három tulajdonság segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Érdemes rendszeresen a natúr vagy pörkölt olajos magvakat választani, a sózott termékeket csak alkalomszerűen, az étrendünk színesítésére használni. Egy 2018-as kutatás megállapította, hogy mindezek mellett a dió még a bélrendszerben található mikrobiomra is pozitív hatással van. A bélflóránknak további támogatást nyújthatunk, ha a diót nem csak süteményeink töltelékeként, hanem salátáink dúsítására, kiegészítésére is használjuk.
Mézédes falatok
A mézeskalács alapjául szolgáló mézet gyakran emlegetik csodaszerként, de nem szabad elfelejtenünk, hogy kedvező hatásait csak bizonyos feltételek mellett élvezhetjük. Sütemény édesítésére használva sajnos a pozitív tulajdonságai veszítenek hatékonyságukból. A leggyakoribb hiba, amit a méz használata során elkövetünk, hogy forró teában elkeverve fogyasztjuk. A méz antibakteriális összetevői normál hőmérsékleten a legaktívabbak, a magas hő csökkenti ezt az aktivitást, miközben a méz aroma- és illatanyagai is károsodnak.
Könnyed fehérjeforrás, értékes zsírsavtartalom
Az ünnepi vacsorának gyakran része a hal, a melyet sajnos sokan csak az évnek ezen időszakában fogyasztanak, azonban jótékony tulajdonságai miatt mindenkinek érdemes lenne gyakrabban használni ezt a remek fehérjeforrást. Jelentős víztartalmának és az izomrostjai között található laza kötőszövetnek köszönhetően könnyen emészthető. Kímélő módon elkészítve megkönnyebbülést jelenthet a gyomrunknak a nehéz ünnepi fogásokat tartalmazó étkezések során. A halétel alapanyagának megválasztását könnyíti, hogy a friss és a feldolgozott halak is tartalmazzák a telítetlen zsírsavakat, amelyeknek kiemelt szerepük van az egészségünk védelmében. A diófélék mellett a halak is kitűnő forrásai már említett omega-3 zsírsavaknak, amelyek hozzájárulnak a szem és az agy egészséges fejlődéséhez. A halfogyasztás kedvező hatással lehet a bőr és a nyálkahártyák állapotára A-vitamin tartalma lévén. D-vitamin tartalma pedig hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és a csontozat egészségének megtartásához.
Láthatjuk, hogy az ünnepi asztalnál ülve is remek lehetőségeink vannak az egészséges táplálkozásra. A hagyományos karácsonyi alapanyagok segíthetnek egészségünk megőrzésében; egy kis tudatossággal lemondások nélkül is könnyedén lehetünk fittek az ünnepi asztalnál ülve is.
Felhasznált források:
Táplálkozási Akadémia Hírlevél 13. évfolyam, 11. szám
Táplálkozási Akadémia Hírlevél 12. évfolyam, 01. szám
Táplálkozási Akadémia Hírlevél 11. évfolyam, 06. szám
Táplálkozási Akadémia Hírlevél 8. évfolyam, 1. szám
Táplálkozási Akadémia Hírlevél V. évfolyam 12. szám