Illatos bodzaszörp recept
Szerző:
Novák Gyöngyi
A bodzaszörp készítésben az az egyik legjobb, hogy előtte el kell menni túrázni. Nagyon fontos, hogy a bodza „érintetlen” helyről származzon, ne legyen szennyezett. Jól eső érzés olyan elvadult tájon sétálni, ahol járművek egyáltalán nem és ember is alig fordul elő. Élmény felfedezni a tájat, miközben szemeddel és orroddal virágzó bodzafákat cserkészel. Az illatos, teljes virágzásban lévő bodzatányérokat rejtsd egy vászonzsák mélyére.
Egy adag hozzávalói:
- 27 db bodzatányér
- 3 kg (barna) cukor; amennyiben a barna mellett döntesz, számíts egy szép karamellás szín- és ízvilágra
- 3 liter víz
- 6 dkg citromsav
- 1 csapott kávéskanálnyi nátrium benzoát
A bodzatányérokat egy kis tál vízben megmártjuk, nem áztatgatjuk benne, mert leoldódik a virágpor. A virágokat 3 liter vízbe tesszük és egy éjszakán keresztül, hűtőbe téve, hagyjuk ázni. Másnap tegyünk gézt (20 cm x 20 cm) egy levesszűrőbe és szűrjük át a levet. Hozzátesszük a 3 kg cukrot és citromsavat. Addig kevergetjük, amíg elolvad.
Ez jó sokáig eltart, addig elolvashatod Gryllus Vilmos: Tavaszi felhők c. versét
Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.
Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.
Egy kisebb edénybe kiveszünk egy merőkanálnyi szirupot és abba rakjuk a nátrium benzoátot. Így sokkal egyszerűbb elegyíteni a tartósítószert.
A kis tál tartalmát hozzákeverjük a szörphöz és máris tölthetjük üvegekbe. Akár évekig is eláll.
Különösen izgalmas, ha meg tudunk menteni egy üveggel télire és a hűvös napok közé bevarázsolhatjuk a tavasz balzsamos ízét, illatát.
Ha tetszett a receptünk, oszd meg ismerőseiddel is!