Glutén szennyezés – a rejtett probléma
A gluténmentes étkezés megvalósítása az arra érzékenyeknek mindennapos kihívást jelent. Szerencsére már nemcsak a nagyobb áruházak, de a kisebb boltok polcain is megtalálhatóak a gluténmentes termékek: lisztek, kenyerek, péksütemények, desszertek, így teljes és „finom” életet élhet az is, aki gluténérzékenységgel küzd. Azonban ezek a termékek nem olcsók, mélyen a zsebbe kell nyúlni. Sokaknak újdonság lehet, hogy a gluténmentes termékek sem 100%-ban gluténmentesek. Jogszabály határozza meg, hogy a „gluténmentes” jelölés akkor használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztóknak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.
A glutén szennyezés problémája
Az Amerikai Dietetikus Szövetség kutatása világított rá arra, hogy az eredendően gluténmentes élelmiszerek is okozhatnak gondot. 22 terméket vizsgáltak meg, a végeredmény mindenkit a meglepett: 7 termékben a gluténmentes határérték feletti gluténmennyiséget találtak.
A glutén érzékenyek vendégségben sem lehetnek teljesen biztonságban. Ha a házigazda figyelmes és gondol a gluténérzékeny vendégére is, arra vajon kellő figyelmet fordít-e, hogy ne keverjen az étel mellett más, gluténtartalmú süteményt? Hogy alaposan el van e- takarítva minden gluténnel szennyezett konyhai eszköz? Ez komoly fejtörést okozhat a gluténérzékenyeknek, mivel elutasítani udvariatlanság lenne. Ugyanez a helyzet az étteremben. Hiába kérünk gluténmentes ételt, nem látunk be a konyhába, hogy hogyan készítik el. A glutén szennyezés hosszabb távon igencsak káros lehet az érzékeny a szervezetre.
Hogyan küszöbölhető ki a gluténszennyezés?
Amikor nem saját magunk készítjük el ételeinket, akkor nincs könnyű dolgunk. Azonban létezik rá megoldás. A kutatók már régóta kerestek olyan lehetőséget, amely a gluténmentes diétát folytatóknak nyújt segítséget abban az esetben, ha nem 100%-ban biztosak az ételük gluténmentességében. Néhány évvel ezelőtt felfedeztek egy olyan enzimet, amelyet az Aspergillus niger nevű gomba bizonyos törzsei termelnek. Ez az úgynevezett prolil oligopeptidáz enzim képes azokon a helyeken elbontani a glutén fehérjét, ahol az emberi szervezet enzimei kudarcot vallanak.
Ezt a gluténbontó enzimet tartalmazza a Glutenowill®
A Glutenowill® étrendkiegészítő kapszula* lebontja az élelmiszerben esetlegesen megmaradt glutént. Hatását klinikai vizsgálatok igazolják. Bár a gluténmentes étrendet nem helyettesíti, de hozzájárul a diéta sikerességéhez, a biztonságosabb étkezésért.
Bővebb információ és megrendelés: www.glutenowill.hu