Ezekkel töltsd fel őszi éléskamrád!
Elérkeztünk az év azon hónapjaihoz, ahol már a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsöktől, zöldségektől roskadoznak a hazai piacok polcai. Érdemes kihasználnunk ezt az időszakot és finomabbnál finomabb ételeket készítenünk belőlük, vagy egyszerűen csak magában fogyasztanunk, hiszen ilyenkor tartalmazzák a legkoncentráltabban a tápanyagokat.
Nézzük meg, melyek ezek az őszi kincsek, és milyen előnyökkel jár rendszeres fogyasztásuk.
- Sütőtök: Az A-vitamin bomba
A sütőtök nem véletlen az őszi ételek egyik elengedhetetlen összetevője, hiszen amellett, hogy rendkívül ízletes, kiemelkedő forrása az A-vitaminnak. Az A-vitamin hozzájárul a szem ideghártyájának működéséhez és a megfelelő látáshoz. Emellett C-vitaminban is bővelkedik, mely segíti az immunrendszer működését, illetve növeli a szervezet ellenállóképességét a betegségekkel szemben.
- Alma: A C-vitamin forrása
Az őszi időszak idején a frissen szedett almák szinte elárasztják a piacokat, azonban nem véletlen, hiszen nemcsak ízletesek, de sokféle fajtájuk elérhető, így mindenki kiválaszthatja kedvencét. Az alma különösen jó C-vitamin forrás, ezért fogyasztása erősíti az immunrendszert és támogatja az egészséges bőr fenntartását. Azonban, ha emésztésünk javítása a cél, akkor sem nyúlunk mellé az almával, rostforrásként is kiváló választás lehet. A rostok esszenciálisak az emésztés szempontjából, segítik a rendszeres bélmozgást, és hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához, ezzel segítve a súlykontrollt.
- Szilva: A sokszínű Jolly Joker
A szilva egy másik őszi kedvenc, ugyanis alacsony kalóriatartalma mellett jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A szilva magas A, B, C-vitaminforrás, az utóbbit hatékony antioxidáns tulajdonságáról már ismerhetjük. A C-vitamin fontos a megelőzésekben is, támogathatja a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. A szilvában megtalálható jelentős mennyiségű A-vitamin és a béta-karotin is, az előbbinek jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségére egyaránt.
- Lila Káposzta: A színpompás kincs
Nagyon egészséges, ősszel-télen is van szezonja és a sült kacsa mellé az egyik legjobb köret választás. Mi az? Hát persze, hogy a káposzta, távolabbról a káposztafélék családja! A lilakáposzta nem csak színesebbé teszi a tányért, de esszenciális tápanyagokban is igen gazdag. Magas C-vitamin forrás, emellett jelentősége K-vitamin tartalma miatt is kiemelkedő.
- Birsalma: Kompótban vagy köretként
A birsalma októberben és novemberben is megtalálható a boltok, piacok kínálatában, úgyhogy résen kell lennünk, nehogy véletlenül lemaradjunk róla! Nem is gondolnánk, de az almához képest jelentősen magasabb a vitamin és tápanyag tartalma és pozitív hatásai mellett egy igazán finom gyümölcsről van szó, ami emésztési problémákra, kisebb fájdalmakra is megoldást jelenthet.
+1. Dió: A dió tele van omega-3 zsírsavval, amely elengedhetetlen az agy és más szervek megfelelő működéséhez. Amellett hogy jótékony zsírokban gazdag, kiváló fehérjeforrás is, ennek köszönhetően hozzájárulhat az izomépítéshez és a szövetek regenerálódásához. Vitaminok terén sem maradhat el: a dió E-vitaminban is bővelkedik, ezáltal elsődleges tápanyag lehet a sejtek védelmében
Ezek az alapanyagok nem csak ízletesek és változatosak, de ha akkor fogyasztjuk őket, amikor szezonjuk van, koncentráltabb tápanyagtartalmuk miatt sokkal jobban hasznosulhatnak szervezetünkben. Az idényt kihasználva érdemes beilleszteni ezeket a friss és helyi termékeket az étrendünkbe, hogy már felkészülten lépjünk át a téli hónapokba és immunrendszerünk készségesen megbirkózzon a téli influenza időszakkal.