Édes élet büntetlenül
Manapság számtalan lehetőségünk van arra, hogy cukor helyett olyan édesítőszert válasszunk, ami kevesebb kalóriát tartalmaz és cukorbetegek is fogyaszthatják. De tisztában vagyunk-e a különbségekkel? A boltok polcain már régóta megtalálhatóak a mesterséges édesítőszerek, mint például a szacharin, a ciklamát, az aszpartám. Ezek közös tulajdonsága, hogy bár édesítenek, mégis van egy kellemetlen mellékízük. Finoman szólva sem finomak. Emellett egyre több vizsgálat van arra, hogy vajon az egészségünkre nem károsak-e?
Válasszunk inkább természetes cukorhelyettesítőt, mint pl. az eritrit és sztívia.
A sztívia
A sztívia elnevezés egy növénycsoportot jelöl, amelybe 250 fajta növény tartozik. Az évek során a kutatók felfedezték, hogy a növény (jázminpakóca) édes íze hogyan nyerhető ki a levélből (szteviol-glikozid). Így jött létre ez a természetes édesítőszer, amelyet ma már minden formában megtalálunk a boltok polcain. A sztívia talán a legideálisabb édesítőszer azok számára, akik fogyni szeretnének vagy akik cukorbetegséggel küzdenek. Az Európai Unió 2011-től engedélyezte hazánkban is a használatát (E960).
Tudtad, hogy a sztívia…
- édesítő ereje 50-350-szor nagyobb, mint a cukoré
- színtelen
- lehet folyékony és szilárd halmazállapotban is kapni (cseppek, tabletták, porok)
- kalóriamentes, szénhidrátmentes
- glikémiás indexe: 0 (nem emeli meg a vércukorszintet)
- nem vált ki inzulinválaszt
- természetes módon fordul elő
- melegítés hatására nem bomlik le hatóanyaga (sütés-főzésre is alkalmas)
- nem segíti elő a fogszuvasodást
Az eritrit
Az eritritet gyümölcsökből és más természetes élelmiszerekből nyerik ki. Kinézetében és színében is nagyon hasonlít a kristálycukorhoz. Az Európai Unióban 2003 óta engedélyezett a használata (E968).
Tudtad, hogy az eritrit…
- édesítő ereje csak 60%-a cukorénak
- 1 grammban 0,24 kcal energia van
- glikémiás indexe: 0 (nem emeli meg a vércukorszintet)
- nem vált ki inzulinválaszt
- természetes módon fordul elő
- fogyasztása után „hűs” érzés marad a szájban
- édes ízét 160° C-ig őrzi meg
- nem segíti elő a fogszuvasodást
- nem lehet karamellizálni
A beviteli mennyiségre figyelni kell, ugyanis túlzott fogyasztása puffadást és hasmenést okozhat.
Ínycsiklandozó cukor- és gluténmentes receptért kattints IDE.