Szervezetünk egyik legfontosabb zsiradékforrása a növényi olajok. A növényi olajok többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakban lehetnek gazdagok, így az egészség megőrzésében nagy szerepet játszanak. A növényi olajok előnye, hogy nem tartalmaznak koleszterint, illetve kedvező zsírsavösszetételüknek köszönhetően csökkentik a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Táplálkozásunk szerves részét képezi az állati és növényi eredetű zsírok fogyasztása. A növényi olajokhoz hozzájuthatunk azok magjából, csírájából vagy gyümölcs húsából is.
Az életmódunk fejlődésével egyre nagyobb szerepet kapnak a növényi eredetű készítmények az állati zsiradékokkal szemben. Amíg egyes növények kivonatait sütéshez használjuk, addig bizonyos olajokat kiegészítésképpen is alkalmazhatunk az étkezések során.
Ilyen pozitív élettani hatású olaj a tökmag-, szezám- és szőlőolaj, melyek ● magas antioxidáns tartalommal bírnak ● a telített zsírsavaknak köszönhetően jót tesznek a cukorbetegségben szenvedőknek ● gyulladáscsökkentő hatásúak ● támogatják az immunrendszert és a vérkeringést.
Növényi olajok
Növényi olajok pozitív élettani hatásai
Szervezetünk egyik legfontosabb zsiradékforrása a növényi olajok. A növényi olajok többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakban lehetnek gazdagok, így az egészség megőrzésében nagy szerepet játszanak. A növényi olajok előnye, hogy nem tartalmaznak koleszterint, illetve kedvező zsírsavösszetételüknek köszönhetően csökkentik a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Táplálkozásunk szerves részét képezi az állati és növényi eredetű zsírok fogyasztása. A növényi olajokhoz hozzájuthatunk azok magjából, csírájából vagy gyümölcs húsából is.
Az életmódunk fejlődésével egyre nagyobb szerepet kapnak a növényi eredetű készítmények az állati zsiradékokkal szemben. Amíg egyes növények kivonatait sütéshez használjuk, addig bizonyos olajokat kiegészítésképpen is alkalmazhatunk az étkezések során.
Ilyen pozitív élettani hatású olaj a tökmag-, szezám- és szőlőolaj, melyek ● magas antioxidáns tartalommal bírnak ● a telített zsírsavaknak köszönhetően jót tesznek a cukorbetegségben szenvedőknek ● gyulladáscsökkentő hatásúak ● támogatják az immunrendszert és a vérkeringést.